Istekao rok za nabavku uređaja: Inicijalna fiskalizacija do 31. oktobra

Bez autora
Jul 17 2011

Krajnji rok za fiskalizaciju, odnosno nabavku fiskalnih uređaja, utvrđen Pravilnikom o dinamici fiskalizacije u Federaciji BiH, istekao je jučer te će aktivnosti Porezne uprave Federacije BiH u narednom periodu biti usmjerene na provođenje postupka fiskalizacije. To, prije svega, znači da će PU djelovati instruktivno i preventivno u funkciji obveznika za drugu skupinu obveznika kako bi se optimalno izvršile procedure propisane Zakonom o fiskalnim sistemima te kako bi se do kraja proveo proces inicijalne fiskalizacije. PU je do petka primila 18.998 zahtjeva za fiskalizaciju, a s jučerašnjim danom u funkciju su ukupno stavljena 17.603 fiskalna uređaja. Donošenjem odluke kojom je postupak inicijalne fiskalizacije moguće obaviti do 31. oktobra, federalno Ministarstvo finansija želi poreskim obveznicima, PU i ostalim subjektima uključenim u proces fiskalizacije izaći ususret.

Istekao rok za nabavku uređaja: Inicijalna fiskalizacija do 31. oktobraKrajnji rok za fiskalizaciju, odnosno nabavku fiskalnih uređaja, utvrđen Pravilnikom o dinamici fiskalizacije u Federaciji BiH, istekao je jučer te će aktivnosti Porezne uprave Federacije BiH u narednom periodu biti usmjerene na provođenje postupka fiskalizacije.

- To, prije svega, znači da će PU djelovati instruktivno i preventivno u funkciji obveznika za drugu skupinu obveznika kako bi se optimalno izvršile procedure propisane Zakonom o fiskalnim sistemima te kako bi se do kraja proveo proces inicijalne fiskalizacije, kazala je za Oslobođenje stručni savjetnik za odnose s javnošću u PU Adisa Hamzić.

Period tolerancije

PU je do petka primila 18.998 zahtjeva za fiskalizaciju, a s jučerašnjim danom u funkciju su ukupno stavljena 17.603 fiskalna uređaja. Donošenjem odluke kojom je postupak inicijalne fiskalizacije moguće obaviti do 31. oktobra, federalno Ministarstvo finansija želi poreskim obveznicima, PU i ostalim subjektima uključenim u proces fiskalizacije izaći ususret.

- Ovom odlukom od 15. jula do 31. oktobra je period tolerancije, što znači da PU u tom periodu neće izricati sankcije obveznicima koji nisu u promet stavili fiskalnu kasu, već će davati određene preporuke kako bi se što brže, lakše i jednostavnije provela inicijalna fiskalizacija, rekla je Adisa Hamzić.

Kako su nam kazali u resornom ministarstvu, ovom odlukom rok za fiskalizaciju nije produžen te su svi poreski obveznici bili dužni nabaviti fiskalni uređaj i krenuti s procedurom fiskalizacije. Pošto je fiskalizacija složen proces, Ministarstvo je donošenjem ove odluke imalo namjeru, koliko je to moguće, olakšati taj tehnički dio i poreskim obveznicima i PU kako bi fiskalizacija bila provedena što jednostavnije i lakše Ministarstvu. Tako će u narednom periodu i nadležno ministarstvo i PU raditi na unapređenju sistema fiskalizacije, a obveznici će i dalje imati mogućnost svakodnevno od ovih institucija dobivati pojašnjenja vezana za ovaj proces.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik